M-am hotarat sa pasesc in lumea webdesign. Dupa multe lecturi pe internet si dupa cum am fost sfatuita, am ales HTML, Dreamweaver si Adobe Photoshop pentru ca este mai usor. Pasii sunt multi, marunti si greu de parcurs si am decis ca fiecare lectie pe care o voi invata si fiecare tutorial pe care-l voi face o sa-l prezint aici din doua motive:
1. Repetitia este mama invataturii, repetand voi retine mai bine.
2. Poate acest blog facut in pasi marunti va mai ajuta pe cineva.
Voi incepe sa invat bazele HTML-ului in Notepad dupa care voi trece la Dreamweaver
Cine doreste sa invete pas cu pas cu mine este binevenita (binevenit)

Lectia 14 : Liste in HTML

La prima vedere chestia cu listele astea mi se par inutile pentru ca poti face o lista si in mod text si nu neaparat cu coduri. Probabil ca pe parcursul tutorialului voi descoperi utilitatea lor.
Voi folosi pagina cu 4 campuri si voi face o lista in campul galben. Campul galben apartine unei pagini separate asa ca va trebui sa lucrez in ea. Ok. Sa ne apucam de citit.

Listele sunt de 3 tipuri:
-liste neordonate
-liste ordonate
-liste de definitii

Listele neordonate:
Pentru o lista neordonata se folosesc tag-urile <UL> si </UL>. Intre aceste doua taguri pereche se adauga un tag singular <LI> pentru fiecare element din lista.
Implicit in fata elementelor din lista de pune un cerc plin. Cu ajutorul atributului TYPE putem schimba cercul plin in patrate pline (<UL TYPE=square>) sau in cercuri goale (<UL TYPE=circle>).

Liste ordonate:
Pentru o lista ordonata se folosesc tag-urile <OL> si </OL>, si la fel tag-ul <LI> pentru elementele din lista. Diferenta fata de lista ordonata este ca aici elementele sunt numerotate cu cifre de la 1 la ... cu litere de la a la... sau cu cifre romane.
Implicit numerotarea se face cu cifre si la fel ca la cele neordonate cu ajutorul atributului TYPE se pot aduce modificari astfel:
<OL TYPE=A> (litere mari)
<OL TYPE=a> (litere mici)
<OL TYPE=i> (cifre romane mici)
<OL TYPE=I> (cifre romane mari)

Un alt atribut ce mai poate fi folosit poate fi START cu care putem sa schimbam numarul sau litera de inceput (putem porni lista de la 5 sa spunem sau de la litera B) START=numarul

Pagina mea:

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Cadre</TITLE>
</HEAD>
<BODY BGCOLOR="yellow">
<OL TYPE=I>Lista ordonata cu cifre romane mari
<LI>se foloseste tag-ul OL
<LI>pentru elemente se foloseste tagul LI
<LI>pentru felul cum se numeroteaza se foloseste atributul TYPE
<LI>tipul A pentru litere mari
<LI>tipul a pentru litere mici
<LI>tipul i pentru cifre romane mici
<LI>tipul I pentru cifre romane mari
</OL>
</BODY>
</HTML>

Rezultatul: